What Happens If a Player Serves Out of Order?

Law 2.14 of the ITTF Statutes 2026 sets out what happens when a player serves or receives out of turn, and the fix keeps every point already scored.
Short answer: Under Law 2.14, play is interrupted by the umpire as soon as the error is discovered, and all points scored before the discovery are reckoned. Play then resumes with the players who should be server and receiver at the score that has been reached, according to the sequence established at the beginning of the match.
Table of Contents
What Law 2.14 Says
Law 2.14.1 of the ITTF Statutes 2026 states that if a player serves or receives out of turn, “play shall be interrupted by the umpire as soon as the error is discovered and shall resume with those players serving and receiving who should be server and receiver respectively at the score that has been reached, according to the sequence established at the beginning of the match and, in doubles, to the order of serving chosen by the pair having the right to serve first in the game during which the error is discovered.” On the scoring question, Law 2.14.3 states: “In any circumstances, all points scored before the discovery of an error shall be reckoned.”
📊 Note: Law 2.14 covers three errors: serving out of turn, receiving out of turn, and failing to change ends. In each case play is interrupted as soon as the error is discovered and resumes according to the sequence established at the beginning of the match, and under 2.14.3 all points scored before the discovery are reckoned.
What Happens to the Points Already Scored
Law 2.14.3 says all points scored before the discovery of an error shall be reckoned, so an incorrect order does not wipe out the points played during it. The ITTF Handbook for Match Officials (16th edition, section 14.2.1) says that points scored while the error persisted count as though it had not occurred.
How Play Resumes
Under Law 2.14.1, play resumes with the players who should be server and receiver at the score that has been reached, according to the sequence established at the beginning of the match. In doubles, the order of serving chosen by the pair having the right to serve first in the game during which the error is discovered also applies. Handbook section 14.2.1 says that if the error is noticed during a rally, the umpire should immediately declare a let. The game is not restarted.
Why the Doubles Order Is Harder to Track
Doubles has a more involved order than singles. The ITTF Handbook for Match Officials (section 14.1.3) explains that in a doubles match the only two possible orders of striking are A-X-B-Y and A-Y-B-X, but the sequence may start with any player, depending on the choices made at the start of each game. Law 2.13 lets the pair with the right to serve first in each game choose which of them serves.
💡 Pro tip: As general advice for doubles, it can help to have one player on each side track the serving and receiving rotation, rather than assuming it’ll be remembered correctly by instinct alone deep into a close match.
Who’s Responsible for Catching the Error
Law 2.14.1 says play shall be interrupted by the umpire as soon as the error is discovered. In casual play without an umpire, the players have to notice and correct it themselves, and doing so as soon as the mistake is noticed avoids more points being played in the wrong order.
⚠️ Watch out: Law 2.14 states no time limit on discovering the error. It says only that play is interrupted as soon as the error is discovered, and that all points scored before the discovery are reckoned.
A Practical Example
Picture a doubles match where, due to a mix-up, the wrong player on a team serves for two consecutive points before anyone notices. Under Law 2.14.3, both of those points are reckoned. The umpire interrupts play and, following Law 2.14.1, play resumes with the players who should be server and receiver at the score reached, using the order of serving chosen by the pair in that game.
No Penalty for the Error
Law 2.14 provides no penalty for the error itself. It directs correction and says all points scored before the discovery are reckoned.
Wrong Ends
Law 2.14.2 covers ends separately: if the players have not changed ends when they should have done so, play is interrupted as soon as the error is discovered and resumes with the players at the ends at which they should be at the score that has been reached. Under Law 2.13, players change ends between games, and in the last possible game of a match they change ends when first one player or pair scores 5 points.
What a Correct Serving Sequence Looks Like
Under Law 2.13, in singles the receiving player becomes the server after each 2 points, except that when both players score 10 points or the expedite system is in operation each player serves for only 1 point in turn. In doubles, the pair with the right to serve first in a game chooses which of them serves, the receiving pair decides who receives first in the first game, and in later games the first receiver is the player who served to him or her in the preceding game. At each change of service the previous receiver becomes the server and the partner of the previous server becomes the receiver. When an error is found, Law 2.14.1 returns play to that sequence; if the pair who should have served first in the game did not do so, Handbook section 14.2.2 says the umpire should ask them who would have been their first server.
Why Writing Down the Original Order Helps
The Handbook for Match Officials (section 14.1.3) tells umpires to note the striking order at the start of the match, and the first server in each game, so that any errors can be corrected by reference to the appropriate starting point. As general advice for casual doubles, a scorecard, a small notepad or a phone note can serve the same purpose.
Why the Umpire’s Role Matters Here Specifically
Law 2.14.1 says play “shall be interrupted by the umpire” as soon as the error is discovered, so the interruption is written as the umpire’s task rather than something that waits for a player to object.
A Note for Recreational Doubles Without an Umpire
Casual doubles rarely has a dedicated umpire tracking the rotation. As general advice, both pairs can agree at the start of an informal match on who serves first and in what order, ideally saying it out loud, which makes it easier to settle a dispute later about what the original order was.
What This Means for Casual and Recreational Play
Without an umpire present, catching and correcting a serving order mistake falls entirely to the players themselves. The practical version of this rule for casual games is straightforward and matches the official spirit closely: if you realize partway through a game that the rotation went wrong, simply pick up the correct order going forward and keep the score exactly as it stands, rather than trying to replay or renegotiate points that already happened.
- ✓Interrupt play as soon as a serving order mistake is noticed (in an umpired match, the umpire interrupts play)
- ✓Keep every point scored before the mistake was caught exactly as it stands
- ✓Resume with the server and receiver who should be playing at the score reached, per the sequence established at the beginning of the match
- ✓In doubles, assign active rotation-tracking responsibility rather than relying purely on memory
- ✕Assume a serving order mistake voids or requires replaying already-scored points
- ✕Wait until the end of the game to address a known rotation error
- ✕Restart the entire game over a procedural serving mistake
- ✕Assume there is a time limit on catching the error, since Law 2.14 states none
Why Getting This Right Matters More in Close Matches
A serving order mistake caught early, after one or two points, is a minor, easily corrected inconvenience. The same mistake left uncorrected for several games in a close, hard-fought match creates a much larger and messier reconstruction problem, figuring out exactly where the original sequence should resume becomes harder the longer the error goes unnoticed. This is one more reason catching a rotation mistake as early as possible matters, even though the rule itself doesn’t impose a hard deadline for doing so.
The Short Version, Restated
Under Law 2.14, serving or receiving out of turn, or failing to change ends, is corrected as soon as the error is discovered, and all points scored before the discovery are reckoned. Play resumes with the server and receiver who should be playing at the score reached, according to the sequence established at the beginning of the match. No game needs to be restarted.
Common Questions
What happens if a table tennis player serves out of order?
Play is interrupted by the umpire as soon as the error is discovered, all points scored before the discovery are reckoned, and play resumes with the correct server and receiver at the score reached, according to the sequence established at the beginning of the match.
Are points scored during the wrong serving order erased?
No, all points scored before the error was discovered are counted exactly as played.
Does this rule cover wrong receiver and wrong ends too?
Yes. Law 2.14 covers serving out of turn, receiving out of turn and failing to change ends, and play is interrupted as soon as the error is discovered in each case.
Why is the order harder to track in doubles?
Doubles has a more involved order than singles: the pair serving first in each game chooses who serves, and the receiving order follows from that choice (Law 2.13).
Is there a time limit on catching a serving order error?
No. Law 2.14 states no time limit. It says play is interrupted as soon as the error is discovered.
The Short Version
- →Law 2.14 covers serving out of turn, receiving out of turn and failing to change ends.
- →Play is interrupted immediately upon discovery, not at the end of the game.
- →All points scored before the error was discovered are reckoned (Law 2.14.3).
- →Play resumes with the correct server and receiver at the score reached, per the sequence established at the beginning of the match.
- →Doubles has a more involved serving and receiving order than singles.
- →Law 2.14 states no time limit on catching the error.

Ping Pong Reviewed is an equipment review site covering table tennis and baseball gear. Specifications are checked against manufacturer listings, and prices against live retail pages, before publication.
