Can You Claim a Let for Not Being Ready in Table Tennis?

A server catches the receiver off guard and wins the point clean, and the receiver claims they weren’t ready. Under the Laws of Table Tennis, whether that counts as a let depends on two things together: whether the receiver was really not ready, and whether the receiver or the receiver’s partner attempted to strike the ball.
Short answer: Yes, if the receiver was really not ready and neither the receiver nor the receiver’s partner attempts to strike the ball. If the receiver swings at the ball, this let is no longer available. The ITTF Handbook for Match Officials also says the umpire must decide whether the receiver was really unready.
Table of Contents
What the Law Says About Unreadiness
Law 2.9.1 of the ITTF Statutes 2026 makes a rally a let “if the service is delivered when the receiving player or pair is not ready, provided that neither the receiver nor his or her partner attempts to strike the ball”. The ITTF Handbook for Match Officials (16th edition, July 2019, section 11.4.1) adds that the umpire may declare the let, that the fact the receiver makes no stroke does not itself justify a let, and that the umpire must decide whether the receiver was really unready or, perhaps, merely unwilling to try to return what appeared to be a difficult service.
📊 Note: An attempt to strike the ball rules this let out. Making no attempt is necessary but not sufficient: the umpire must also be satisfied that the receiver was really unready.
Unready or Unwilling
The Handbook for Match Officials (section 11.4.1) frames the umpire’s task as telling a receiver who was really unready apart from one who is merely unwilling to try to return a difficult service. A receiver who simply chooses not to play a hard serve is not covered by the let.
Who Makes the Call
Under Law 2.9.1 and Handbook section 11.4.1 the umpire decides, so the call rests on the umpire’s judgment of whether the receiver was really unready. The Handbook also says players should be encouraged to show when they are unready by raising a hand.
How Umpires Signal This Call
The ITTF Handbook for Match Officials (16th edition, section 18.2.2) says an umpire who declares a let should raise one hand above the head. Section 18.1.5 adds that if the rally is a let, the umpire should repeat the existing score to confirm that no point has been scored.
A Practical Note for Receivers
If you are not ready when a server is about to serve, the Handbook for Match Officials says players should be encouraged to show it by raising a hand. As general advice, do that before the serve rather than attempting a rushed swing, because an attempt to strike the ball rules out the let.
⚠️ Watch out: Don’t treat this rule as a safety net for a swing you’re not confident about. If you commit to any stroke motion at all, you’ve forfeited the not-ready let option for that point no matter what happens next.
How This Differs From External Interference
Law 2.9.1 lists a separate let for a failure to make a service or return, or otherwise to comply with the Laws, that is due to a disturbance outside the control of the player. The Handbook (section 11.3.1) gives a ball from another table coming into the playing area as an example. Unreadiness is a different trigger: it concerns the receiving player or pair at the moment of service.
What About the Server’s Own Readiness?
Law 2.9.1 words this let around the receiving player or pair. It contains no matching provision about the server’s readiness.
Doubles: The Partner Counts Too
Law 2.9.1 covers doubles in its own wording: it applies when the service is delivered when “the receiving player or pair” is not ready, and only if “neither the receiver nor his or her partner attempts to strike the ball”. Handbook section 11.4.1 likewise refers to “the receiver or his or her partner”.
⚠️ Watch out: In doubles, an attempt to strike the ball by either member of the receiving pair rules out this let.
What the Umpire Can See and What the Umpire Must Judge
Whether a player attempted to strike the ball is something an umpire can observe. Whether the receiver was really unready is the part Handbook section 11.4.1 leaves to the umpire’s decision, and the Law requires both conditions to be met.
Late Swings and Flinches
A late, rushed or poorly timed swing is still an attempt to strike the ball, and Law 2.9.1 allows this let only where neither the receiver nor the partner attempts to strike it. Hesitating or flinching without trying to strike the ball is different, but the umpire must still decide whether the receiver was really unready.
What This Means for Casual and Recreational Play
As with several other officiated rules covered on this site, this specific standard depends on having an umpire present to decide in real time whether the receiver was really unready. In casual play with no official watching, the practical outcome of a disputed “I wasn’t ready” moment comes down entirely to what the two players agree to between themselves, since there’s no formal enforcement mechanism to appeal to either way. A reasonable informal standard, simply replaying the point if both players agree that the receiver had not settled yet, mirrors the spirit of the official rule without needing an umpire to enforce it.
When the Let Can Apply
Law 2.9.1 does not limit this let to a particular point in a match. It applies to any service delivered when the receiving player or pair is not ready, provided neither the receiver nor the partner attempts to strike the ball.
Coaches: A Simple Rule to Teach Early
As general coaching advice, it helps players to know before their first sanctioned event that an attempt to strike the ball rules out the not-ready let. The choice is then to show unreadiness, for example by raising a hand as the Handbook for Match Officials suggests, or to play the ball.
The Short Version, Restated
Under Law 2.9.1, a rally is a let if the service is delivered when the receiving player or pair is not ready and neither the receiver nor the partner attempts to strike the ball. The umpire decides whether the receiver was really unready.
Common Questions
Can a receiver claim a let for not being ready in table tennis?
Yes. Law 2.9.1 makes the rally a let if the service is delivered when the receiving player or pair is not ready, provided neither the receiver nor the partner attempts to strike the ball. The umpire decides whether the receiver was really unready.
What happens if the receiver swings and misses claiming they weren’t ready?
An attempt to strike the ball rules out this let, so the rally is played out under the normal rules for scoring a point.
Who decides whether the receiver was unready?
The umpire. The ITTF Handbook for Match Officials says the umpire must decide whether the receiver was really unready or merely unwilling to try to return a difficult service.
Is this the same as an external interference let?
No. Law 2.9.1 has a separate let for a disturbance outside the control of the player, such as a ball from another table coming into the playing area, while this let concerns the receiving player or pair not being ready at the service.
Is the not-ready let limited to certain moments in a match?
No. Law 2.9.1 does not limit the let to a particular point in a match, provided the service is delivered when the receiving player or pair is not ready and neither the receiver nor the partner attempts to strike the ball.
The Short Version
- →A not-ready let requires that the receiver is really not ready and that neither the receiver nor the partner attempts to strike the ball.
- →Attempting to strike the ball, even if you miss, rules out the let.
- →The umpire decides whether the receiver was really unready.
- →This is a separate let from the disturbance let in Law 2.9.1.
- →Signal unreadiness visibly before contact rather than attempting a rushed swing.
- →In doubles, an attempt to strike the ball by either receiver rules the let out.

Ping Pong Reviewed is an equipment review site covering table tennis and baseball gear. Specifications are checked against manufacturer listings, and prices against live retail pages, before publication.
